Koti remontin ajaksi

Koti remontin ajaksi - Ilmari Helanderin Vanhusten säätiö - Helander-kodit

Mari (nimi muutettu) muutti palvelutaloon neljäksi kuukaudeksi remontin ajaksi. Ajatus lyhytaikaisesta asumisesta lähti siitä, kun Mari vieraili tuttavansa luona, joka myös oli remonttia paossa Helander-kodissa. Hän ajatteli, että voisi tehdä saman ratkaisun.

Muuttamista helpotti se, että lyhytaikainen asunto sijaitsi lähellä kotia ja asunto oli valmiiksi kalustettu. Omasta kodista hän otti mukaan päivittäin käytettävät tärkeimmät tarvikkeet sekä ystävältä saadun kukan ja pehmokoiran, joille löytyi ikkunalaudalta sopiva paikka.

Mari valmistaa ruoat asuinkerroksensa yhteiskeittiössä ja on paistanut siellä esimerkiksi lettuja. Hän on käynyt pari kertaa aterioimassa myös palvelutalon ruokalassa. Marin mielestä Helander-kodissa on hyvä ilmapiiri, jonka hän kokee tärkeänä. "Puuttuu sellainen jännitteisyys" hän kuvaa.

Mari haluaa kertoa muille remontin aikaista asumista etsiville, että asioilla on tapana järjestyä. Hän muistaa, kuinka tulevaisuuden suunnittelu tuntui stressaavalta, kun remontin aikaisen asumisen järjestely oli vielä kesken. Moni ikäihminen epäröi mennä tutustumaan lähialueen palvelutaloihin, arvelee Mari. Käykää rohkeasti katsomassa, hän kannustaa.

Lyhytaikaisen asumisen aikana voi pohtia, voisiko palveluasuminen olla myös vakituinen ratkaisu. Moni asukas onkin myöhemmässä elämänvaiheessa muuttanut palveluasumiseen vakituisesti.