Elossa ollaan – Helsingin kaupunginteatteri vieraili Helander-kodeissa

Elossa ollaan – Helsingin kaupunginteatteri vieraili Helander-kodeissa - Ilmari Helanderin Vanhusten säätiö - Helander-kodit

Helsingin kaupunginteatterin kiertue-esitys toi eloa Helander-koteihin. Ikäihmisten haastattelujen pohjalta kirjoitettu Elonsiivous nähtiin tällä viikolla Vuosaaren ja Haagan palvelukodeissa.

Elonsiivous kertoo Ainosta (Marjut Toivanen) ja Raisasta (Leena Rapola), jotka asuvat toistensa naapurissa. Heillä on yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman yhteisiä iltapäiviä keskustelujen ja haaveiden siivittämänä?

"Näytelmä nostaa keskiöön kahden ikääntyneen naisen ystävyyden. Ystävykset kannattelevat toisiaan, mutta seisovat kuitenkin omilla jaloillaan. Esitys lähestyy myös kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita lempeästi ja rehellisesti hahmojensa kautta. Toinen ei haluaisi edes puhua aiheesta ja toinen kohtaa elämän rajallisuuden hyvin pragmaattisesti hankkiutuen tavaroistaan eroon", ohjaaja Martta Pesonen kertoo.

Näytelmä juhlistaa Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin. Elonsiivous on Marjut Toivasen viimeinen ensi-ilta Helsingin kaupunginteatterissa ennen eläkkeelle siirtymistä, ja Helander-kotien esitykset päättivät kiertueen palvelutaloissa. 

Antaako ikääntyminen rohkeutta?

Helander-kodeissa Elonsiivous herätti paitsi ihastusta myös vilkasta keskustelua esityksen teemoista. Millaisia haaveita ja unelmia eletty elämä on sisältänyt tähän mennessä? Voisiko jokin haavekuva vielä käydä toteen, kun kerran elossa ollaan?

Elonsiivous sai pohtimaan, mitä rohkeus elämässä tarkoittaa. Antaako ikääntyminen rohkeutta ja mielipiteenvapautta vai kutistaako se ihmistä? Saako palvelutalossa olla oma itsensä? Voiko vanhana saavuttaa uuden ystävyyden, jopa rakkauden?

Elonsiivous – Esitys sitkeästä ystävyydestä. Ohjaus Martta Pesonen, käsikirjoitus ja laulujen sanat Janne Puustinen, skenografia Laura Ikonen, äänisuunnittelu ja sävellys Aleksi Kinnunen. Esiintyjät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Tuotanto Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö