Hyvään vanhuuteen kuuluu aidot omat valinnat

Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiön täyttäessä 50-vuotta päätimme kysyä hallituksen puheenjohtajan Timo Kanervan ajatuksia säätiön toiminnasta ja tulevaisuudesta. Koulutukseltaan Kanerva on kauppatieteiden maisteri ja toiminut koko työuransa erilaisissa markkinointijohdon tehtävissä.

 

-Helanderin säätiön perustoiminta ja tarkoitus eivät ole muuttuneet minun aikanani, mutta painotuksia olemme muuttaneet. Henkilöstön koulutukseen on panostettu, säätiön sijoitusvarallisuutta on määrätietoisesti kasvatettu ja jokaisen talon asemaa tulosyksikkönä on vahvistettu. Tätä kautta myös johtoryhmän eli toiminnanjohtajan ja talonjohtajien asema matalassa hallinnossamme on vahvistunut. Näin säätiö elää koko ajan lähellä asukkaita, summaa Timo Kanerva ajatuksiaan

 

Helanderin säätiön 50-vuotta jatkunut menestyksekäs taival pakottaa kysymään, mitkä ovat olleet tekijöinä sen menestyksen takana. Säätiön perustajalla Ilmari Helanderilla oli visio. Hän oli syvästi uskovainen ja varmasti hän oli evankeliumistaan lukenut antamisen ja hyvän tekemisen tärkeydestä. Ilmari lahjoitti huomattavia summia myös muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten Yhteisvastuukeräykseen. Ehkä tuo "antaessaan saa", myötätunto ja vierellä kulkeminen ovat niitä säätiön vahvuuksia, vaikka eivät niin muodikkaita ole aina olleetkaan. Säätiöllä on myös haasteita edessään. Poliittinen ilmapiiri tuntuu yhteiskunnassa suosivan suuria yksiköitä, mutta olen vakuuttunut, että säätiöllämme tulee olemaan vähintään yhtä merkittävä rooli tulevaisuudessa, kuin nyt. Meidän elinkeinoamme on haluttu yhteiskunnan taholta säädellä hyvin tiukasti, mikä on ihan hyvä, koska se poistaa alalta monia epäterveitä toimintatapoja, Kanerva tiivistää pohdintansa tulevaisuuden ajatusten osalta.

 

Nuoret ja vanhat lähellä sydäntä

Lapset, nuoret ja vanhukset ovat lähellä Timo Kanervan sydäntä. Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiön hallituksessa Timo on toiminut vuodesta 2007 ja puheenjohtajana viimeiset seitsemän vuotta.

Kesällä hän vietti kaksi viikkoa talkoolaisena Partaharjulla lasten telttaleireillä. Kahdella leirillä oli yhteensä 700 osallistujaa. Vuosittaiseen ”kesäohjelmaan” kuuluu myös syyskuun alussa pidettävä kehitysvammaisten Intti tutuksi -leiri Santahaminassa. Siellä Timo on mukana vaikeasti kehitysvammaisen kaverin kanssa.

-Olen ollut aina mukana kristillisessä varhaisnuorisotyössä ja toiminut mm. maailmanlaajuisen Global Fellowship -järjestön hallituksessa ja puheenjohtajana, Kanerva kertoo.  

 

Hyvä vanhuus

Hyvästä vanhuudesta puhutaan paljon korulauseilla. Hyvää vanhuus edellyttää tietenkin turvallisuutta kaikissa muodoissaan. Hyvään vanhuuteen minusta kuuluvat aidot omat valinnat. Joskus on ihan hyvä olla yksin ja joskus taas on hyvä olla seurassa. Tämä pitää saada itse päättää.