Monipuolinen ruokailu ylläpitää toimintakykyä

Helander-kotien keittiöissä tarjotaan maukasta kotiruokaa. Haastattelimme Maunulassa emäntänä toimivaa Kirsi Rimpilää ikäihmisten ravitsemuksesta.

-Keittiöväen tehtävä on ylläpitää asukkaidemme toimintakykyä ja elinvoimaa ravitsemuksellisesta näkökulmasta. On tärkeää, että ruoasta saa vitamiineja, kivennäisaineita, proteiinia ja hiilihydraatteja oikeassa suhteessa. Lihaskunnon ylläpitämiseksi proteiinia tarvitaan ikääntymisen myötä aiempaa enemmän, muistuttaa Kirsi Rimpilä.

Kun ihmiset ikääntyvät tulee usein ruokahaluttomuutta ja sairaudet voivat vaikuttaa, että ruoka ei maistu.  Ulkonäkö, tuoksu ja maku ovat ruokahalun herättäjiä. Kun herkullisen ruoan tuoksu leijailee palvelutalon omasta keittiöstä ruokasaliin tuo se hyvän tunnelman ruokailuun, Kirsi tiivistää.

Joillakin asukkailla voi olla henkilökohtaisia dieettejä esimerkiksi sairaalasta annettujen ohjeiden mukaisesti. Ohjeena voi olla esimerkiksi proteiinilisän liittäminen mukaan ruokavalioon. Näin sairaalasta kotiutunut toipilas vahvistuu, saa uutta elinvoimaa ja toimintakyky paranee.

 

Monipuoliset ruokalistat

Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiöllä on palvelutalot Maunulassa, Vuosaaressa ja Haagassa. Jokaisen talon emäntä laatii vuorollaan kolmen kuukauden ruokalistat. Näin saadaan vaihtelua ruokalistoihin erilaisten makujen ja tuulahdusten muodossa. Listojen suunnittelussa huomioidaan myös juhlapyhät ja satokaudet.

Asukkailta tulee melko vähän toiveita mitä ruokaa he haluaisivat syödä. Uusia vaihtoehtoja kokeillaan sopivassa suhteessa ja joskus tutun ruoan voi maustaa uudella tavalla. Esimerkiksi kasvistäytteinen munakasrulla on asukkaiden mieleen Maunulan Helander-kodissa, Kirsi Rimpilä toteaa. Asukkaiden palaute ruoasta tulee yleensä heti, olipa se sitten positiivista tai kehittävää.  Erikoisruokavaliot eivät vielä ole palvelutaloissa merkittävästi lisääntyneet, pääsääntöisesti kysytään laktoositonta tai gluteenitonta vaihtoehtoa.  

Maunulan emäntänä työskentelevä Kirsi Rimpilä syö itse mieluiten kala- ja kasvisruokia. Alun perin hän tuli Haagaan keittäjäksi vuonna 2012 ja Maunulan emännän työtehtävät kutsuivat vuonna 2015. Kirsin vapaa-ajasta ison osan lohkaisee työn ohessa suoritettavat restonomin opinnot.